Τεύχος 2

EDITORIAL

Ξεφυλλίζοντας τον 20ό αιώνα… μέρος δεύτερο Ένα ακόμη τεύχος του περιοδικού 20ός αιώνας είναι γεγονός. Το περιοδικό, αφιερωμένο στη μελέτη της κοινωνικής και πολιτικής, αλλά και πολιτισμικής, ιστορίας του προηγούμενου αιώνα, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χώρο ακαδημαϊκά ζωντανό και ανοιχτό…

Περισσότερα

ΑΡΘΡΑ

Εθνικοφροσύνη και δημόσιες επιτελέσεις στην εμφυλιακή Θεσσαλονίκη

Με τον κύριο όγκο των στρατιωτικών συγκρούσεων να διεξάγεται στην ύπαιθρο, αυτό που επιχειρείται στα αστικά κέντρα από την κυβερνητική πλευρά κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου είναι η ανασυγκρότηση του μεταπολεμικού κράτους, μέσα από τη συσπείρωση του αστικού πληθυσμού…

Τα παιδιά του Εμφυλίου Πολέμου στην Αιτωλοακαρνανία μέσα από τη δράση της οργάνωσης «Αμερικανική Περίθαλψη Πολεμοπαθών Παιδιών»

Η δεκαετία του 1940 υπήρξε αναμφίβολα μία από τις τραγικότερες δεκαετίες που έζησε η χώρα. Η ένοπλη βία πήρε μεγάλες και ποικίλες διαστάσεις που επηρέασαν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι μαζικές εκτελέσεις, η εξόντωση πληθυσμών από τους ναζί, τα γερμανικά…

Από την έξοδο στην εξορία: η μακεδονική πολιτική προσφυγιά στη Βόρεια Μακεδονία και η αδύνατη επιστροφή

Εάν οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες αποτελούν ιδιαίτερο φαινόμενο στην ευρωπαϊκή μεταπολεμική ιστορική εμπειρία, ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον φαίνεται να έχει, η περίπτωση των πολιτικών προσφύγων εκείνων που χαρακτηρίστηκαν ως «μη Έλληνες το γένος». …

Οι μετακινούμενοι πληθυσμοί του εμφυλίου πολέμου: oι εσωτερικοί πρόσφυγες στα Τρίκαλα (1946-1949)

Ως απαραίτητη εισαγωγή κρίνεται ένας γεωγραφικός προσδιορισμός του νομού Τρικάλων. Αυτός βρίσκεται περίπου στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και κατά το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από ορεινούς όγκους. Το δυτικό τμήμα του …

Η εμφύλια σύγκρουση στην Άνω Μεσσηνία τον Σεπτέμβριο 1944 και η ερμηνεία της

H σύγκρουση ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τα Τάγματα Ασφαλείας στον Μελιγαλά τον Σεπτέμβριο 1944 αποτελεί μία από τις πιο αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα μετά την απελευθέρωση από τα γερμανικά στρατεύματα. Η σύγκρουση αυτή μετατράπηκε σε μνημονικό τόπο, εγγράφηκε…

Εκκενώσεις πληθυσμών κατά τον εμφύλιο πόλεμο (1946-1949): το παράδειγμα του νομού Κιλκίς

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου o Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) πραγματοποίησε μαζικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων εκκενώθηκαν περιοχές οι οποίες βρίσκονταν πλησίον του χώρου δράσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να μετακινηθεί και…

Μαχήτριες του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου: αφηγήσεις επιζωσών

Σε σχέση με τον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο, το μεγαλύτερο κομμάτι της υπάρχουσας βιβλιογραφίας είναι εστιασμένο στους άντρες και τις εμπειρίες τους, ως πρωταγωνιστές του πολέμου. Οι γυναικείες εμπειρίες είναι αποκλεισμένες από την παραδοσιακή ιστοριογραφία του Εμφυλίου Πολέμου. Αυτό το «gender…

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

Το γερμανικό κατασκοπευτικό δίκτυο στην Ελλάδα του Εθνικού Διχασμού

Στράτoς Δορδανάς, Οι Αργυρώνητοι. Η γερμανική προπαγάνδα στην Ελλάδα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2021, σελ. 408

Περισσότερα
Το ελληνογερμανικό ψυχροπολεμικό συνεχές

Χρήστος Τσάκας, Με το βλέμμα στην Ευρώπη: Οι ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τον πόλεμο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2023, σελ. 352

Περισσότερα